menu
Word Lid
Vlaams Belang wil verbod softdrugswinkel op Sint-Jansplein

Filip Dewinter: “Een grownshop op het Sint-Jansplein betekent de kat bij de melk zetten. Onverantwoord en contraproductief!”

Op het Sint-Jansplein opende deze week onder de naam Green Grown een cannabiswinkel. Hoewel softdrugs in ons land wettelijk verboden zijn, kon de winkel haar activiteiten starten. Het stadsbestuur onder leiding van N-VA-burgemeester Bart De Wever leverde probleemloos de nodige vergunningen af. Voor het Vlaams Belang is een dergelijke winkel die cannabis promoot en drugs normaliseert onaanvaardbaar.

Zowel de timing als de locatie voor het openen van een dergelijk filiaal roepen op z’n minst vraagtekens op. Te midden het door drugs geteisterde Sint-Jansplein en minder dan een halve maand nadat het stadsbestuur een campagne tegen drugs aankondigde, wordt softdrugs openlijk gepromoot in het straatbeeld. Het aantrekken van nog meer drugsgebruikers richting het Sint-Jansplein wordt hiermee immers maximaal in de hand gewerkt. Een zoveelste klap in het gezicht van de buurtbewoners die de afgelopen jaren meermaals noodkreten slaakten omwille van de onleefbaarheid ten gevolge van de drugsproblematiek. Het stadsbestuur lijkt zich neer te leggen bij drugsgebruik en de normalisering ervan toelaten, loopt makkelijker dan er tegen op te treden.

Antwerps Vlaams Belang-districtslijsttrekker en oud-politiecommissaris Kristof Luypaert reageert verbolgen op de komst van een cannabiswinkel in de Seefhoek. “Wij worden als Vlaams Belang geregeld gecontacteerd door buurtbewoners van het Sint-Jansplein die ten einde raad zijn. Hun buurt wordt alsmaar meer gekenmerkt door criminaliteit, verloedering en marginalisering. Hoewel onze gemeenteraadsfractie deze legislatuur de gekende problematiek, hoofdzakelijk ten gevolge van drugs, meermaals agendeerde op gemeenteraden en voorafgaande commissies, kwam er van een duurzame aanpak niets in huis. Met het inplanten van een zogenaamde cannabiswinkel doet het stadsbestuur het tegenovergestelde van hetgeen de overgebleven Vlaamse horeca en middenstand en de bekommerde buurtbewoners vragen: normalisering van drugs en drugsgebruikers aantrekken in plaats van een harde drugsaanpak en opwaardering van de buurt.

Gemeenteraadslid Filip Dewinter: “Toelating geven als stadsbestuur aan dergelijke winkels die de gewenning en normalisering van het gebruik van softdrugs stimuleren en creëren, is onverantwoord. Het toelaten van dit soort softdrugswinkels bevestigt het gedoogbeleid van het Antwerpse stadsbestuur inzake het gebruik van softdrugs. Het Sint-Jansplein is een plein en buurt met heel wat drugshandel, -gebruik en -overlast. Uitgerekend daar zo’n grownshop inplanten, is bijzonder cynisch, want het betekent dat men de kat bij de melk zet. Zo’n shop zal nog meer softdrugs gebruikers aantrekken die dan al snel in aanraking zullen komen met harddrugs. Dergelijke shop (het betreft een keten…) zoeken locaties waar al veel drugsgebruik is. Totaal onverantwoord en contraproductief! Hoe oprecht is de intentie van De Wever om drugs uit de stad te bannen als men dergelijke shops op die locatie toelaat.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF