menu
Word Lid
Fietsrapport 2022


Op de volgende districtsraad diende Marc De Meyer volgende interpellatie in:

Fietsrapport 2022

Het fietsrapport voor Antwerpen voor het jaar 2022 is uit en de resultaten zijn niet echt bemoedigend te noemen.

Op 531.352 inwoners werden 751 enquetes ingevuld.

Voor “beleving” (aangenaam fietsen, veilig fietsen,..) kreeg Antwerpen een 2,4 op 5.

Voor “infrastructuur” kreeg Antwerpen ook al een 2,4 op 5.

Voor “communicatie” kreeg Antwerpen een 2,7 op 5.

Voor 2022 komt dit neer op 49,1 op 100.

In 2020 was dit nog 47,3.

Bij “beleving” kregen vooral de vragen over “kinderen kunnen veilig naar school fietsen” en “ouderen kunnen met een gerust hart fietsen” een zeer lage score.

Bij “infrastructuur” kreeg vooral de vraag: “Ik weet waar ik terecht kan met vragen of klachten rond fietsinfrastructuur” een bijzonder lage score.

Bij “communicatie” viel vooral de lage score van “deze stad of gemeente verdient het om Fietsstad of Fietsgemeente” te worden op.

Duidelijk positiever waren de scores voor “aangenaam fietsen”, “als een straat (opnieuw) wordt aangelegd, wordt de fietsinfrastructuur ook verbeterd”, “fietsroutes worden duidelijk gecommuniceerd” en vooral “deze stad of gemeente moedigt fietsen actief aan”.

Vragen:

1) Kan op de communicatiekanalen van het district Borgerhout duidelijk aangegeven worden waar mensen met klachten over fietsinfrastuctuur terecht kunnen ?

2) Zijn er nog punten waar het district Borgerhout denk de fietsveiligheid en het fietscomfort te kunnen verbeteren op het grondgebied van het district Borgerhout buiten het onderhoud van de bestaande fietspaden ?

We weten natuurlijk heel goed dat zeker Borgerhout intra-muros letterlijk weinig ruimte heeft om vrijliggende fietspaden te voorzien.

Maar onderzoek heeft ook uitgewezen dat in de centra fietspaden niet helemaal afgescheiden dienen te zijn.

Kom nu alstublieft niet af met de Turnhoutsebaan die momenteel omgevormd wordt tot fietsstraat.

Dit is gewoon de formalisering van de bestaande toestand waarbij een idioot ooit op het idee gekomen is om fietsers als “levende verkeersremmers” te gaan gebruiken.

We hebben reeds ten overvloede kunnen zien wat er van gekomen is en die toestand zal bij de omvorming tot fietsstraat niet verbeteren zonder een massieve en volgehouden controle en handhaving.

En al zeker niet als er niet een einde gaat gemaakt worden aan één van de grootste plagen op de Turnhoutsebaan die de verkeersonveiligheid met de ruk de hoogte injaagt, nl. het constante dubbelparkeren.

Vooral lichte vrachtwagens die dubbel staan te lossen en/of te laden parkeren zich vaak zo dat een fietser noch langs rechts noch links kan passeren en zo noodgedwongen de hoge rand moet trotseren om langs de tram- en busbaan voorbij te geraken.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF